Kungsbackaloppet genom tiderna

Initiativtagare till Kungsbackaloppet var handlaren Nils Orstadius som år 1898 hade deltagit i en ”go-as-you-please”-tävling på 40 kilometer och var den enda av de tävlande som löpt hela tävlingssträckan under träning.
Banbeskrivningen var tämligen kort och enkel: ”Landsvägen Göteborg – Kongsbacka. Afståndet mellan dessa städer 27 kilometer. Utgång och mål vid bommen Galgekrogarna, Göteborg. Vägen något backig, tämligen god, åtminstone mellan Flabäck och Kongsbacka.”

Idén till Kungsbackaloppet kom från de olympiska spelens maraton i Athén 1896. Starten det första året 1898 var i Kungsbacka och målet vid Balders Hage i Göteborg (en väl vald målpunkt med tanke på att Wilhelm Friberg grundade Örgryte IS just här).
Valet av Kungsbacka som startplats var idealiskt med tanke på avståndet till Göteborg samt att järnvägen till stor del löpte parallellt med landsvägen. Både deltagare och funktionärer transporterades till Kungsbacka med tåg, men även funktionärer och press kunde övervaka löparfältet på vägen tillbaka till Göteborg.

Genom åren har start och mål flyttas ett antal gånger. Såväl Ullevi som Liseberg har varit löparnas slutpunkt och i ett skede förlades målgången till en halvlek i en fotbollsmatch. Problemet var dock att man var tvungen att anpassa starttiden efter fotbollsmatchen.
Loppets riktning vändes 1963 med start vid Nya Ullevi och mål på Tingbergets Idrottsplats i Kungsbacka.
Så småningom insåg Kungsbacka kommun att loppet gav fin PR för staden och målgången förlades till Kungsbacka med start i Mölndal.

Vid millennieskiftet år 2000 bestämdes att såväl start som mål på skulle vara Tingbergsvallen i Kungsbacka, men redan ett par år senare flyttade man start och mål till Borgmästaregatan utanför södra ingången på Kungsmässan. Loppet hade då utökats med en kvartsmara. Inom några år tillkom även ungdomslopp.
Nuvarande bansträckning erbjuder en löpvänlig sträcka utan större nivåskillnader och binder ihop Kungsbackas södra stadsdelar med de norra och passerar Stortorget 2 gånger.
Idag ligger både start och mål på Torget (Storgatan 13).